Column 'Over medicijnen': Moeten we ons zorgen maken om mpox?
Mpox: twee jaar geleden stonden de kranten er vol mee. Maar zo snel als het virus kwam, zo snel verdween de aandacht ook weer. Nu lijkt mpox een ‘comeback’ te maken. De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen over de nieuwe uitbraak in Afrika.
Eerst: het is geen comeback. Mpox is namelijk nooit weggeweest. Op dit moment gaat een andere variant van mpox rond, vooral in Congo. Deze virusvariant lijkt gemakkelijker over te gaan van mens op mens. Dat zou voor een snellere verspreiding kunnen zorgen.
Moeten we ons in Nederland op dit moment zorgen maken? Nee. De ziekte blijft zeldzaam en verloopt meestal mild. Ook is de gezondheidszorg in Congo niet te vergelijken met die in ons land. Een eventuele uitbraak kunnen we hier gemakkelijker indammen. Of de nieuwe variant van mpox mensen zieker maakt, dat weten we nog niet.
Er is een vaccin tegen mpox. Het is in 2022 in Europa goedgekeurd op basis van uitzonderlijke omstandigheden. Er waren toen alleen gegevens uit studies met dieren omdat de ziekte nog te weinig voorkwam bij mensen. Daaruit bleek dat het vaccin beschermt tegen de bekende varianten van het mpox-virus.
Er is onderzoek gedaan bij meer dan 5.000 mensen of het vaccin veilig is. De fabrikant moet extra informatie aan blijven leveren over de werkzaamheid en veiligheid van het vaccin. Ook bij nieuwe uitbraken van het virus. Zoals nu.
In de twee jaar sinds de eerste uitbraak hebben we echt wel veel geleerd over het vaccin. Toch zijn er nog wel vragen. Of er een booster nodig is bijvoorbeeld. Daarom is het belangrijk dat het onderzoek door blijft gaan en dat we daarin internationaal goed samenwerken.
Ook is er een medicijn toegelaten, ook op basis van uitzonderlijke omstandigheden: Tecovirimat. Dat remt een aantal soorten pokkenvirussen af na besmetting, waaronder het mpox-virus.
Uit een onderzoek lijkt het nu dat dit medicijn wat minder goed werkt tegen de nieuwste variant. Het is nog te vroeg om die conclusie te trekken, ook daarvoor is meer onderzoek nodig. Daar wordt hard aan gewerkt.
In Nederland komt mpox voorlopig nog nauwelijks voor. Maar het is goed dat de Wereldgezondheidsorganisatie aan de bel trekt. Voor ons als medicijnautoriteit is het belangrijk dat we internationaal de samenwerking opzoeken. Zodat we zoveel mogelijk waardevolle informatie kunnen verzamelen over de werkzaamheid en veiligheid van vaccins en medicijnen.
Over de column
Voorzitter em. prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’ over gezondheid en welzijn. De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van Mediahuis Noord (voorheen de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.