Meningokokkenvaccin
Meningokokkenziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok (Neisseria meningitidis). Veel mensen hebben de meningokok tijdelijk in hun neus of keel zonder dat ze daar zelf ziek van worden. Deze mensen zijn drager. Door hoesten of niezen, kan de meningokok zich verspreiden. De kans om na een besmetting met deze bacterie ziek te worden is klein. Als je wel ziek wordt, dan zijn de gevolgen vaak zeer ernstig.
De meningokokkenziekte kan zorgen voor bijvoorbeeld een hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging. Bij besmetting kunnen mensen in korte tijd (binnen enkele uren) erg ziek worden. Zelfs als de ziekte tijdig herkend wordt, is er een groot risico op blijvende schade zoals gehoorverlies, amputatie van ledematen en hersenschade. Ook is de kans op overlijden hoog.
Er zijn verschillende typen meningokokken. Vooral de meningokokken type A, B, C, W en Y veroorzaken ziekte in mensen. Omdat er verschillende types zijn, zijn er per groep andere vaccins. Er zijn vaccins geregistreerd die beschermen tegen:
- meningokokken serogroep A, C, W en Y
- meningokokken serogroep B
- meningokokken serogroep C
Hoe werkt het meningokokkenvaccin?
Door de meningokokkenvaccinatie gaat het lichaam zichzelf beschermen tegen de meningokokkenziekte. In de meningokokkenvaccins zitten verschillende eiwitten en suikers die ook op het omhulsel van de meningokokkenbacteriën Neisseria meningitidis zitten. Het lichaam maakt dan afweerstoffen tegen deze verschillende eiwitten en suikers aan. Zodra de meningokokkenbacterie het lichaam binnenkomt, wordt deze herkend. De afweerstoffen maken de bacterie onschadelijk. Op die manier wordt voorkomen dat iemand ziek wordt.
Kinderen krijgen vanuit het Rijksvaccinatieprogramma een uitnodiging voor de meningokokkenvaccinatie als ze 14 maanden zijn en in het jaar dat ze 14 jaar worden. Deze vaccinatie beschermt tegen de typen A, C, W en Y.
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van de meningokokkenvaccins?
De meest voorkomende bijwerkingen van het meningokokkenvaccin zijn:
- koorts
- vermoeidheid, hoofdpijn, suf voelen
- verlies van eetlust
- prikkelbaarheid
- pijn, roodheid en zwelling op de plaats waar de injectie is toegediend.
Deze bijwerkingen komen regelmatig voor en verdwijnen na een paar dagen.
Voor meer informatie over de bijwerkingen van de meningokokkenvaccins kun je kijken op de CBG Geneesmiddeleninformatiebank.
Vermoed je dat jouw kind last heeft van een (mogelijke) bijwerking na de meningokokkenvaccinatie? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb.
Of neem contact op met jouw huisarts, apotheker of verpleegkundige. Het is belangrijk om bijwerkingen te melden, omdat dan zeer zeldzame bijwerkingen in kaart gebracht kunnen worden.
Meer informatie over meningokokkenvaccins
- Kijk op de pagina over Trumenba, een vaccin tegen meningokokken groep B Trumenba.
- Kijk op de pagina over Nimenrix, een vaccin tegen meningokokken groep A, C, W, Y.
Hier staat onder andere informatie over hoe het werkt, de bijwerkingen en de onderzoeken naar vaccins.
Over het CBG
Het CBG heeft alle vaccins die in Nederland op de markt zijn beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Ook nadat vaccins op de markt zijn houden we de (mogelijke) bijwerkingen goed in de gaten en ondernemen we actie als dat nodig is. Meer informatie.