Coronavaccins

Het coronavirus (SARS-CoV-2) kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Bij kinderen en jongeren verloopt de ziekte vaak mild, maar bij kwetsbare patiënten en ouderen kan de ziekte in korte tijd ernstige vormen aannemen. Een coronavaccin (ook wel: coronaprik) kan helpen in de bescherming tegen ziekte door het coronavirus.

Vaccins tegen het coronavirus

Er zijn in Nederland acht goedgekeurde vaccins tegen corona. Hiervan zijn er nog vier die gebruikt kunnen worden. Dit zijn Comirnaty (Pfizer/BioNTech), Spikevax (Moderna), Nuvaxovid (Novavax) en Bimervax (HIPRA). Vier coronavaccins, namelijk: Vaxzevria (AstraZeneca), Jcovden (Janssen), Valneva en VidPrevtyn Beta (Sanofi Pasteur), zijn van de markt gehaald op verzoek van de fabrikant.

Hoe werkt het vaccin?

Coronavaccins kunnen op verschillende manieren werken. Maar ze hebben één ding gemeen: ze stimuleren het lichaam om zelf antistoffen aan te maken en zo het virus onschadelijk te maken. Komt jouw lichaam later nog eens in aanraking met het coronavirus? Dan zorgen deze antistoffen ervoor dat je niet of minder ernstig ziek wordt.

Er zijn vier verschillende soorten vaccins tegen COVID-19: 

Er zijn verschillende vaccins die ons kunnen beschermen tegen het coronavirus.
Maar hoe werkt een coronavaccin eigenlijk? En zijn ze veilig?
Hoe werken de coronavaccins?
Je krijgt het vaccin via een prik in je bovenarm.
Hierdoor komt jouw lichaam in contact met een klein stukje van het coronavirus.
Dit kleine stukje is niet gevaarlijk.
Omdat je lichaam het virus nog niet kent, gaat je afweersysteem aan het werk.
Zo bouw je bescherming op tegen het coronavirus.
Kom je na vaccinatie in contact met het coronavirus?
Dan maakt je lichaam snel antistoffen aan en ruimt het virus op.
Hierdoor word je niet of minder ziek.
Zijn de vaccins veilig?
Onderzoekers hebben de vaccins bij heel veel mensen over de hele wereld getest.
Uit deze testen blijkt dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de risico’s.
De kans op ernstige bijwerkingen is heel klein.
Doordat je afweer aan de slag gaat om je lichaam te beschermen, kun je last krijgen van bijwerkingen.
De bijwerkingen die het meest voorkomen zijn...
pijn op de plek van de prik, hoofdpijn, moe zijn, misselijkheid en spierpijn.
Je hebt maar kort last van deze bijwerkingen.
Sommige mensen twijfelen over vaccineren, maar de veiligheid van de vaccins wordt goed in de gaten gehouden, ook nu ze gebruikt worden.
Hierdoor komt er steeds meer kennis over de vaccins.
En mocht het tóch nodig zijn, dan wordt er natuurlijk actie ondernomen.
Heb je vragen over de coronavaccins?
Kijk dan op coronavacinatie.nl of op onze websites.

Hoe goed beschermt het vaccin?

We weten dat de bescherming van de coronavaccins tenminste drie maanden na vaccinatie onverminderd hoog is. De duur van bescherming hangt niet alleen af van het niveau van antistoffen in je lichaam, maar ook of er nieuwe varianten van het virus rondgaan. Tegen deze varianten kunnen antistoffen mogelijk minder effectief zijn. De bescherming van de coronavaccins tegen de huidige en nieuwe varianten wordt wereldwijd gevolgd.  Als het nodig is, worden de coronavaccins aangepast op basis van deze nieuwe varianten.

Voor wie is het vaccin?

Het verschilt per coronavaccin voor wie het bedoeld is. Dit heeft te maken met de resultaten uit klinische studies en voor wie het vaccin uiteindelijk is goedgekeurd. Meer informatie hierover vind je op de informatiepagina’s van de verschillende coronavaccins.

Wie het vaccin aangeboden krijgt, en wanneer, staat uitgelegd in het vaccinatieplan De Gezondheidsraad adviseert het van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de inzet van de coronavaccins.

Wat zijn de bijwerkingen van het vaccin?

Net zoals bij andere vaccins, kun je na een prik met een coronavaccin last hebben van bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van coronavaccins zijn:

  •  Pijn, roodheid en zwelling op de prikplek
  •  Vermoeidheid
  •  Hoofdpijn
  •  Spierpijn
  •  Temperatuursverhoging
  •  Koude rillingen

Veel van deze bijwerkingen komen ook voor bij andere vaccins. De klachten zijn mild en verdwijnen meestal binnen een paar dagen na de prik.

Vermoed je dat je last heeft van een (mogelijke) bijwerking na de vaccinatie? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. Of neem contact op met jouw huisarts, apotheker of verpleegkundige.

Meer informatie over de bijwerkingen van de coronavaccins vind je in de  CBG Geneesmiddeleninformatiebank of op de informatiepagina’s over de verschillende vaccins.

Vergroot afbeelding

Veelgestelde vragen over het vaccin

Meer informatie

Wil je meer informatie over de coronavaccins? Je vindt alle productinformatie over deze vaccins in de  Geneesmiddeleninformatiebank.

Over het CBG
Het CBG heeft alle vaccins die in Nederland op de markt zijn beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Ook nadat vaccins op de markt zijn houden we de (mogelijke) bijwerkingen goed in de gaten en ondernemen we actie als dat nodig is. Meer informatie.