AV lijst 25

De lijst van werkzame bestanddelen in medicijnen die in aanmerking kunnen komen voor algemene verkoop (AV-lijst) is door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen per 24 oktober 2024 opnieuw vastgesteld. Het gaat nu om volgnummer 25 van deze lijst.

Wijzigingen ten opzichte van de vorige versie

Bastaardsmeerwortel

Bij het College is een verzoek gedaan om de afleverstatus AV toegekend te krijgen voor een creme met extract van de Bastaardsmeerwortel. Een extract ontstaat als een plantendeel met een bepaald oplosmiddel behandeld wordt, om op die manier inhoudsstoffen uit het plantendeel te winnen. Vervolgens kan het extract in een creme verwerkt worden. Het medicijn met pijnstillende werking wordt toegepast bij verrekkingen, kneuzingen, verstuikingen en bij kortdurende spierpijn en gewrichtspijn.

Het College is van oordeel dat voor het hierboven vermelde medicijn met extract van de Bastaardsmeerwortel wordt voldaan aan de voor AV geldende criteria, zoals vermeld in de Geneesmiddelenwet en de Regeling Geneesmiddelenwet, mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

Uitsluitend als creme; maximaal 50 g; uitsluitend indien 10 gram creme 1 gram extract van de Bastaardsmeerwortel bevat, waarbij voor dit extract de volgende combinatie geldt:

0,4 g perssap van de verse planten DER 3-8:1
0,6 g 30% ethanol (v/v) extract DER 3-10:1

(DER= Drug Extract Ratio, de verhouding tussen de gebruikte hoeveelheid plantenmateriaal en de daarmee verkregen hoeveelheid extract)

Opmerkingen

Indien bij een bepaald werkzaam bestanddeel niet aan de op de AV-lijst vermelde voorwaarden wordt voldaan, betekent dit niet dat aan een medicijn met dit werkzame bestanddeel nooit de AV-status kan worden toegekend. Alleen de versnelde, administratieve afhandelingsprocedure om de afleverstatus AV te verkrijgen is in dergelijke gevallen niet mogelijk.

Een specifieke hulpstof die wordt gebruikt in een medicijn met een werkzaam bestanddeel dat op de AV-lijst staat, kan aanleiding zijn om af te zien van de versnelde administratieve procedure. Het kan hierbij gaan om de hoeveelheid die van een specifieke hulpstof wordt gebruikt of om bepaalde eigenschappen van een hulpstof of de relatieve onbekendheid van de hulpstof waardoor een uitgebreidere beoordeling noodzakelijk is.

Het staat de handelsvergunninghouder vrij om in zo’n geval een variatieverzoek (Type II variatie) in te dienen voor een wijziging van de afleverstatus naar AV. Dit verzoek moet onderbouwd zijn met wetenschappelijke gegevens. Daarbij moet rekening worden gehouden met de geldende wetgeving ten aanzien van de afleverstatus. Variatieverzoeken worden door het CBG beoordeeld; bij akkoord kan de afleverstatus AV worden toegekend aan de handelsvergunning waarvoor de Type II variatie is ingediend.