HPV-vaccin

Het humaan papillomavirus (HPV) is heel besmettelijk en komt veel voor. Van dit virus zijn er meer dan 100 soorten. Zo’n 80 tot 90% van mensen die seksueel actief zijn, krijgen een keer een HPV-infectie. Meestal ruimt het lichaam dit virus zelf binnen twee jaar weer op, maar soms blijft het in het lichaam aanwezig en kan het kanker veroorzaken. Er is een vaccin beschikbaar tegen HPV, voor zowel meisjes als jongens.

Kanker en HPV

Als HPV kanker veroorzaakt, dan is dat meestal baarmoederhalskanker. Maar het kan ook kanker veroorzaken in de vagina, schaamstreek, aan de penis, in de mondholte, in de keel en in de slokdarm. Bij ongeveer 1.100 vrouwen en 400 mannen leidt een HPV-infectie ieder jaar tot een vorm van kanker.

Vanaf 2022 krijgen kinderen de vaccinatie vanaf 9 jaar. Dit is ook de leeftijd waarop de HPV-prik namelijk is goedgekeurd.  Het RIVM is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma en vanaf welke leeftijd dit gebeurt.

Hoe werkt het HPV-vaccin?

Door de vaccinatie tegen HPV gaat het lichaam zichzelf beschermen tegen het virus. In HPV-vaccins zitten enkele stukjes van het humaan papillomavirus. Door de vaccinatie herkent het afweersysteem het echte virus en ruimt dit op. Zo wordt een HPV-infectie voorkomen. De vaccins beschermen niet tegen alle varianten van het HPV. De vaccins beschermen wel tegen de gevaarlijke HPV-varianten die bijvoorbeeld baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken.

Het HPV vaccin is sinds 2006 op de markt. Bij de mensen die destijds het vaccin kregen, zijn nog voldoende afweerstoffen aanwezig en is nog geen extra vaccinatie nodig. Lees meer over één van de meest gegeven vaccins tegen HPV: het Cervarix vaccin.

Bijwerkingen van de HPV-vaccins

De meest voorkomende bijwerkingen van HPV-vaccins zijn:

  • Hoofdpijn;
  • Spierpijn;
  • Vermoeidheid;
  • Pijn, roodheid en zwelling op de plaats waar de injectie is toegediend.

Deze bijwerkingen komen regelmatig voor en verdwijnen na een paar dagen. Vermoed je dat jouw kind last heeft van een (mogelijke) bijwerking na de vaccinatie? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. Voor meer informatie over de bijwerkingen van de HPV-vaccins kun je kijken op de CBG Geneesmiddeleninformatiebank.

CBG en de HPV-vaccins

Het CBG beoordeelt of de vaccins tegen HPV goed worden gemaakt en van goede kwaliteit zijn. Ook bekijkt CBG of de effectiviteit van de vaccins goed genoeg is en wat de bijwerkingen zijn. In de uitgevoerde studies kregen zowel volwassenen als kinderen het vaccin. Na de vaccinatie werd gekeken hoeveel afweerstoffen zij hadden aangemaakt, en of het vaccin kanker kan voorkomen. Ook werd er gekeken naar bijwerkingen van het vaccin. 

Ook nadat het vaccin op de markt is, blijft het CBG de veiligheid, werking en kwaliteit volgen. Zijn er onverwachte veranderingen? Dan onderzoekt het CBG dit en bekijkt of er extra acties nodig zijn, zoals een extra onderzoek van een fabrikant of een aanpassing van de bijsluiter.