Positief advies voor blauwtongvaccins
Twee vaccins tegen blauwtong hebben een positieve beoordeling gekregen van het EMA. Het gaat om de vaccins Bluevac-3 en Syvazul BTV 3. Deze vaccins kregen eerder al volgens een versnelde procedure toestemming voor gebruik. Beide vaccins beschermen schapen tegen blauwtong. Bluevac-3 is ook goedgekeurd voor gebruik bij runderen.
De vaccins Bluevac-3 en Syvazul BTV 3 zijn voor Nederland niet nieuw. Vanwege grote uitbraken van het blauwtongvirus mochten de twee vaccins eerder al gebruikt worden volgens een besluit tot toestemming voor gebruik.
Nu zijn de vaccins dus ook beoordeeld door het Europese beoordelingscomité voor geneesmiddelen voor dieren (CVMP). Na toestemming van de Europese Commissie krijgen de fabrikanten voor deze vaccins een handelsvergunning van de Europese Commissie.
Vaccins tegen blauwtong
De ziekte blauwtong wordt veroorzaakt door het blauwtongvirus. Er zijn verschillende types van het virus. De twee vaccins die nu zijn goedgekeurd, beschermen tegen serotype-3 van het blauwtongvirus (BTV3). Dit is het type dat de recente uitbraken in Europa heeft veroorzaakt.
Blauwtong is een infectieziekte die voorkomt bij dieren zoals schapen, geiten en runderen. Het virus wordt overgedragen door knutten. Op deze manier kan de ziekte zich snel verspreiden binnen en tussen kuddes. De symptomen van de ziekte verschillen per diersoort en zijn over het algemeen het ergst bij schapen, die er vaak aan doodgaan.
Vaccinatie kan het verspreiden van de ziekte tegengaan en de ernst van de ziekte bij besmette dieren verminderen.
Hoe werken de blauwtongvaccins?
Bluevac-3 en Syvazul BTV3 bevatten een geïnactiveerde vorm van het virus BTV3. In deze vorm kan het virus geen ziekte veroorzaken, maar roept het wel een afweerreactie op bij de dieren. Zo worden dieren minder ziek als ze later het virus oplopen. Beide vaccins worden toegediend als injectie.
Hoe zijn de vaccins onderzocht?
De werkzaamheid van Bluevac-3 (fabrikant CZ vaccines) is onderzocht in twee studies die de bescherming tegen ziekte vergeleken tussen gevaccineerde en ongevaccineerde lammeren en kalveren. In beide diersoorten hadden de gevaccineerde dieren minder virus in het bloed. Bij lammetjes was de ernst van de ziekte na vaccinatie ook minder en gingen minder dieren dood.
De werkzaamheid van Syvazul BTV 3 (fabrikant Laboratorius Syva) is onderzocht in twee studies met gevaccineerde schapen die aan het virus werden blootgesteld. De gevaccineerde schapen hadden minder virusdeeltjes in het bloed, minder ziektesymptomen en minder sterfgevallen.
Ook de veiligheid van de vaccins is positief beoordeeld. Op basis van de risicobeoordeling zijn de vaccins ingeschat als veilig voor mens, dier en het milieu, wanneer ze worden gebruikt volgens de productinformatie.
Over CVMP
Het veterinair wetenschappelijk comité (CVMP) is het comité van het Europees Medicijnagentschap (EMA) dat verantwoordelijk is voor diergeneesmiddelen. Het CVMP speelt een essentiële rol bij de toelating van diergeneesmiddelen in Europa. Daarnaast dragen het CVMP en zijn werkgroepen bij aan de regelgeving en de ontwikkeling van diergeneesmiddelen.