Column 'Over medicijnen': Baat het niet dan schaadt het... misschien wel!

Het is oktober: na een paar mooie nazomerdagen ziet het ernaar uit dat de herfst nu écht is begonnen. Het is een tijd waarin veel mensen op zoek gaan naar voedingssupplementen of kruiden(genees)middelen om hun weerstand te verbeteren. 

Het najaar is traditiegetrouw een periode waarin verkoudheidsvirussen en griepvirussen weer wat vaker de kop op steken. We zitten in de koudere dagen immers meer binnen en dus dichter op elkaar. Daardoor is de kans op besmetting groter. 

In de drogist, supermarkt en reformwinkel zijn talloze supplementen en kruiden(genees)middelen te vinden. Veel daarvan claimen dat ze helpen je weerstand op peil te houden. Het Voedingscentrum geeft aan dat gezond en gevarieerd eten voor de meeste mensen voldoende is om je weerstand op peil te houden. Je eetgewoontes aanvullen met méér vitaminen, mineralen en andere supplementen dan eigenlijk nodig is, beschermt je niet beter tegen bacteriën of virussen. 

Baat het niet, dan schaadt het niet, hoor ik veel mensen zeggen. Over kruiden(genees)middelen, zou ik dat niet zó stellig willen zeggen. Als het echt om een kruidengeneesmiddel gaat, moet het in ons land een handelsvergunning hebben en moet de kwaliteit en veiligheid in orde zijn. 

Maar dan nog moet je wel alert blijven bij gebruik van kruidenmiddelen. Want wat veel mensen zich niet realiseren, is dat sommige kruiden wisselwerkingen kunnen geven met medicijnen.  

Door tegelijkertijd kruiden(genees)middelen te gebruiken naast een medicijn, kán het gebeuren dat je medicijn minder goed werkt. Of het gaat juist te hard werken, zodat je last krijgt van bijwerkingen. In het voorjaar hebben we campagne gevoerd om mensen daar bewust van te maken. Zo deelden we verhalen van enkele kruidengebruikers. Sebastiaan bijvoorbeeld, die diabetes (suikerziekte) heeft en merkt dat zijn kruidenmiddelen soms invloed hebben op zijn glucosewaardes. 

Reden genoeg dus om kritisch te kijken naar het gebruik van kruiden naast je medicijnen. Vertel bijvoorbeeld aan je arts of apotheker dat je ook kruidenmiddelen gebruikt, als je klachten hebt of wanneer je nieuwe medicijnen krijgt. Op onze website kun je ook de kruidencheck doen. Van een aantal veelgebruikte kruiden hebben we de wisselwerkingen bij elkaar gezet. 

Moet je dan maar geen kruiden gebruiken? Dat hoor je mij niet zeggen. Ik hoop alleen dat mensen zich ervan bewust zijn dat kruidenmiddelen ook kunnen zorgen dat medicijnen minder werken óf meer bijwerkingen geven.
 

Vergroot afbeelding Portret van Collegevoorzitter em. prof. dr. Ton de Boer

Over de column

Voorzitter em. prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’ over gezondheid en welzijn. De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van Mediahuis Noord (voorheen de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.