Kruidencheck
Kruidenmiddelen kunnen de werking van medicijnen veranderen. Soms kan het combineren van kruiden en medicijnen gevaarlijk zijn. Maar niet iedereen gebruikt kruiden op dezelfde manier. Of gebruikt dezelfde medicijnen.
Weten of jij moet opletten met het gebruik van kruidenmiddelen? Doe de kruidencheck!
Ik gebruik kruiden in de keuken
Een curry op smaak brengen met kurkuma en knoflook, of op de bank met een kopje groene thee. Veel mensen gebruiken elke dag kruiden in de keuken. Het gaat hier vaak om gedroogde of verse kruiden. Deze kruiden hebben meestal geen invloed op jouw medicijnen. Dit komt omdat het gaat om lage concentraties van werkzame stoffen. Bij het normaal gebruik van kruiden in de keuken hoef je je dus geen zorgen te maken over wisselwerking.
Ik gebruik kruidenmiddelen, maar geen medicijnen
Veel mensen kopen kruidenmiddelen in de drogist of apotheek om hun lichaam een handje te helpen. Zo kunnen kruiden bijvoorbeeld goed zijn voor de werking van het immuunsysteem, of helpen ze het lichaam om te ontspannen.
Als je alleen kruidenmiddelen gebruikt, dan hoef je je geen zorgen te maken over wisselwerking. Zorg wel dat je het product op de goede manier gebruikt. Lees daarvoor de informatie op de verpakking en/of in de bijsluiter.
We kennen verschillende soorten kruidenmiddelen: kruidensupplementen, kruidengeneesmiddelen en homeopathische geneesmiddelen.
Bij een kruidengeneesmiddel zit altijd een bijsluiter. Daarin staat waarvoor je het product gebruikt en hoe je het product gebruikt. Ook kan er informatie staan over mogelijke bijwerkingen.
Homeopathische geneesmiddelen en kruidensupplementen hebben niet altijd een bijsluiter. De informatie over het gebruik van het product, staat vaak op de verpakking. Wil je meer weten over het veilig gebruik van supplementen? Bekijk de website van de NVWA.
Twijfel je of je een kruidenmiddel kunt gebruiken? Vraag advies aan jouw arts, apotheker of drogist. Voor meer informatie over het verschil tussen kruidengeneesmiddelen, kruidensupplementen en homeopathische middelen, bekijk de contentpagina.
Ik gebruik kruidenmiddelen en medicijnen
Gebruik jij medicijnen? En gebruik je ook kruidenmiddelen? Wees je dan bewust dat niet alle medicijnen en kruidenmiddelen goed samengaan. Bij sommige combinaties is er een kans op wisselwerking. Kruiden kunnen er soms voor zorgen dat het lichaam een medicijn beter of slechter opneemt of afbreekt. Hierdoor kan je medicijn ineens minder goed of juist sterker werken. Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan. Soms kan het combineren van kruiden en medicijnen ernstige gevolgen hebben.
Lees daarom voordat je een kruidenproduct en een medicijn gaat gebruiken altijd de verpakking en de bijsluiter. Daar kan informatie staan over wisselwerkingen met andere producten. Staat er niks op de verpakking of in de bijsluiter? Het risico op wisselwerking is niet altijd bekend. Het is dus goed om alert te zijn als je medicijnen en kruidenmiddelen combineert. Heb je het gevoel dat je medicijn minder goed werkt of krijg je ineens last van bijwerkingen? Overleg met je arts of apotheker.
Wij hebben voor jou elf veelgebruikte kruiden, inclusief bekende wisselwerkingen met medicijnen, op een rijtje gezet. Klik voor informatie over wisselwerkingen per kruid.
Let op: dit zijn voorbeelden van bekende wisselwerkingen van veelgebruikte kruidenmiddelen met medicijnen. De genoemde wisselwerkingen zijn gebaseerd op de officiële productinformatie van kruidengeneesmiddelen én wat verder is gezien in wetenschappelijk onderzoek. Ook voor andere kruiden en medicijnen kunnen er wisselwerkingen zijn. Bovendien hoeven de genoemde wisselwerkingen niet altijd voor te komen. Dat hangt bijvoorbeeld af van de concentratie werkzame stof in het middel.