Ernstig tekort aan etoposide (update 29 augustus)

Het medicijn etoposide is tijdelijk zeer beperkt beschikbaar. De oorzaak hiervan is problemen met de productie en distributie bij de fabrikanten. Etoposide wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende soorten kanker. Naar verwachting is het medicijn in ieder geval tot eind september zeer beperkt beschikbaar. Omdat het medicijn ook in het buitenland beperkt beschikbaar is, publiceert het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) advies om de behandeling aan te passen.

Update 29 augustus 2024
Het eerder gemelde tekort aan etoposide is opgelost. Samen met het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) en het Europees medicijnagentschap EMA is het gelukt om extra voorraden van etoposide uit andere Europese landen naar Nederland te halen voor Nederlandse patiënten. De eerdere adviezen van het LCG zijn daarom niet meer van toepassing.

Wat is etoposide?

Etoposide is een oncolyticum (een medicijn dat de groei van tumoren afremt). Het wordt via een infuus in het ziekenhuis toegediend als chemokuur. Het wordt gebruikt bij kanker, onder meer van longen, zaadballen en lymfeklieren. 

Medicijnen uit het buitenland

Met een tekortenbesluit van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) mag het medicijn etoposide uit het buitenland gehaald worden. Deze maatregel voorziet niet in de behoefte, omdat etoposide ook in andere Europese landen beperkt beschikbaar is. Het CBG heeft het Europees medicijnagentschap EMA op de hoogte gesteld van het tekort. Het EMA onderzoekt de situatie in andere Europese landen en brengt in kaart of er toch nog voorraden zijn die naar Nederland kunnen komen.

Advies aan zorgverleners

Om de nog beschikbare voorraad etoposide zo goed mogelijk in te zetten, publiceert de commissie Acute Tekorten Geneesmiddelen van het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) daarom tijdelijke adviezen. 

  • Probeer waar mogelijk behandelingen van patiënten zoveel mogelijk te combineren, om zo verspilling te voorkomen;
  • Streef naar een vermindering van 50% in het verbruik van etoposide;
  • In het LCG Alert staan gedetailleerdere behandeladviezen voor hemato-oncologie, medische-oncologie, longoncologie en kinderoncologie. Deze adviezen gelden voor zowel nieuwe patiënten en patiënten die momenteel worden behandeld met etoposide.
  • Geef curatieve behandeling voorrang boven palliatieve behandeling.

Deze behandeladviezen zijn opgesteld in samenwerking met leden van de diverse wetenschappelijke verenigingen, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers en het Kinderformularium. 

Lees het meest actuele advies op de pagina met alle LCG Alerts.