Internationale bijwerkingenweek: iedereen kan een vermoedelijke bijwerking melden

Vandaag start de internationale bijwerkingenweek, een jaarlijkse campagne georganiseerd door de WHO waar medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb aan meewerken. Het doel van deze week is aandacht geven aan het belang van het melden van bijwerkingen. Met het thema: Wie kan melden? besteden we dit jaar specifiek aandacht aan de rol die verschillende doelgroepen hebben bij het melden van bijwerkingen. Want iedereen kan een bijwerking melden: patiënten, consumenten, artsen, verpleegkundigen en apothekers. Samen voor het veilig gebruik van medicijnen en vaccins. 

Het belang van melden

Voordat medicijnen op de markt komen, onderzoekt en beoordeelt het CBG de veiligheid, werkzaamheid en kwaliteit. Zo weten we al veel over het medicijn. Ook over de mogelijke bijwerkingen. Deze bekende bijwerkingen zijn uitgebreid door het CBG beoordeeld en worden meegenomen in de goedkeuring. Daarbij kijken we vooral naar de balans tussen werkzaamheid en risico’s. Welke positieve effecten heeft het medicijn? En wegen deze op tegen eventuele bijwerkingen? 

Collegevoorzitter em. prof. dr. Ton de Boer Ton de Boer:  

Na markttoelating van een medicijn stopt ons werk niet. Ook daarna blijven we al die medicijnen en vaccins in de gaten houden. Dat noemen we geneesmiddelenbewaking. We brengen mogelijke risico’s in kaart van het gebruik van medicijnen die op de markt zijn. Die risico’s in kaart brengen, dat doen we niet alleen. Daarvoor hebben we hulp nodig van medicijngebruikers en zorgverleners. 

Sommige bijwerkingen ontdekken we pas wanneer veel verschillende mensen een medicijn gebruiken. Het kan ook zijn dat bijwerkingen pas na langdurig gebruik van een medicijn ontstaan. Of omdat een medicijn in combinatie met andere medicijnen wordt gebruikt. Daarom is het belangrijk om altijd je bijwerking te melden. Zo kunnen wij de veiligheid van een medicijn goed in de gaten houden en actie ondernemen wanneer nodig. 

Wie kan melden?

Iedereen kan een vermoedelijke bijwerking melden bij Bijwerkingencentrum Lareb: patiënt, consument, arts, verpleegkundige en apotheker. Want bij medicijnen met én zonder recept is er altijd een kans op bijwerkingen. Deze bijwerkingen staan ook in de bijsluiter. Vaak denken patiënten dat ze deze bijwerkingen niet zullen krijgen. Maar wat als dat wel gebeurt? Je kunt je vermoedelijke bijwerking dan zelf melden via mijnbijwerking.nl. Hiervoor hoef je niet naar je arts of apotheker. Maar dat mag natuurlijk wel.  

Ik meld mijn bijwerking niet altijd zelf. Soms ben ik echt met mijn gezondheid bezig, om weer beter te worden. Dan is dat niet het eerste waar ik aan denk. Daarom is het goed als artsen wél melden.  - Francis Wammes, reumapatiënt 

Een arts is vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Ook wanneer een patiënt ergens last van heeft na gebruik van het medicijn. Artsen kunnen beoordelen of de klachten mogelijk door het medicijn komen, en een bijwerking voor de patiënt melden. Of het nu gaat om een bekende of onbekende bijwerking van het medicijn. Daarnaast kunnen arts en patiënt samen kijken naar alternatieve medicijnen of behandelingen die mogelijk minder vervelende bijwerkingen geven. Uiteindelijk beslis je samen welke bijwerkingen je accepteert en welke behandeling bij jou past.  

Wat nu écht acceptabel is aan een bijwerking, is heel erg persoonlijk. Wat we aan bijwerkingen accepteren verschilt per medicijn, maar zeker ook per patiënt. - Wendy Deurse, internist-oncoloog 

Een (ziekenhuis)apotheker doet er alles aan om de kans op een bijwerking te verkleinen. Hiervoor houdt een apotheker onder andere rekening met interacties tussen medicijnen. Krijgt de patiënt tóch last van een ernstige of vervelende bijwerking? Dan adviseert de apotheker de arts wat te doen met de medicatie. Bijvoorbeeld een ander medicijn of een andere dosering.  Ernstige of onbekende bijwerkingen worden vaak gemeld door de arts. Die staat namelijk dichter bij de patiënt. 

Het is belangrijk om bijwerkingen te melden. De meeste bijwerkingen zijn al bekend uit onderzoek vóór markttoelating van een medicijn. Maar sommige bijwerkingen komen we pas in de praktijk tegen. Vooral bij het gebruik van verschillende medicijnen naast elkaar.  - Monique van Westing, ziekenhuisapotheker 

We gebruiken allemaal wel eens medicijnen

Soms geven medicijnen bijwerkingen

Daarom is er streng toezicht op de veiligheid van medicijnen en vaccins

Krijg je last van een bijwerking?

Meld dit dan! www.mijnbijwerking.nl

Bijwerkingencentrum Lareb verzamelt en bekijkt alle meldingen

En als het nodig is, komt medicijnautoriteit CBG in actie

Samen voor veilig medicijngebruik

Meld jouw bijwerking via www.mijnbijwerking.nl

Over de Internationale bijwerkingenweek

De internationale bijwerkingenweek is een jaarlijkse (social) mediacampagne, georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dit jaar doen hier 88 landen aan mee. In Nederland werken we met medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb mee aan deze campagne. 

Met de Nederlandse hashtag #Bijwerkingenweek (en internationale hashtag #MedSafetyWeek) vragen wij van 6 tot en met 10 november aandacht voor het melden van vermoedelijke bijwerkingen.  

Weten waarom melden belangrijk is? En wat er met een melding gebeurt? Volg ons deze hele week op Instagram, LinkedIn en X