Dr. Sabina (S.) Kersting
Sabina Kersting is sinds 2020 lid van het CBG. Naast haar rol als collegelid bij het CBG werkt zij als internist-hematoloog in het HagaZiekenhuis in Den Haag.
Kersting studeerde geneeskunde en promoveerde op het gebied van nierproblemen na allogene stamceltransplantatie. Zij specialiseerde zich verder in de interne geneeskunde, differentiatie hematologie. Haar expertise gebieden zijn; behandeling van chronische lymfatische leukemie (CLL), chronische myeloide leukemie (CML) en myeloproliferatieve ziekten (MPN).
Als bestuurslid van de werkgroep CLL van de stichting HOVON heeft Kersting meerdere behandelrichtlijnen geschreven en wetenschappelijke studies opgezet. Ook schreef zij als lid van de werkgroep CML/MPN meerdere richtlijnen. In haar dagelijkse praktijk behandelt en begeleidt zij patiënten met zowel hemato-oncologische ziektebeelden als benigne hematologie. Daarnaast geeft zij supervisie aan de klinische hematologie afdeling waar patiënten acute leukemie behandeling en hoge dosis chemotherapie en autologe stamceltransplantatie krijgen.
Binnen mijn werk als internist-hematoloog vind ik het belangrijk om een bijdrage te leveren dat alle patiënten de beschikking krijgen over de juiste zorg. Dit neem ik ook graag mee naar het College.
*Sferische muziek* We zien beelden van het HagaZiekenhuis. DR. SABINA KERSTING – INTERNIST-HEMATOLOOG HAGAZIEKENHUIS: Ik ben internist-hematoloog. Dat betekent dat ik specialist ben van de inwendige organen met specifieke kennis over bloedziekten beenmergziekten en lymfeklierziekten. Bij deze aandoeningen is de afweer vaak aangedaan, omdat die ook gemaakt wordt in het beenmerg en de lymfeklieren, en ook de behandeling van deze ziektes gaat vaak gepaard met een verminderde afweer, waardoor patiënten een hoger risico hebben op infecties. Sommige patiënten hebben meerdere keren per jaar extra ondersteuning nodig, bijvoorbeeld met specifieke medicijnen. En anderen moeten met name controles hebben om te kijken of er geen schade ontstaat als gevolg van de ziekte. Vaccinaties is één van de manieren waarop infecties voorkomen kunnen worden in het algemeen, maar in onze patiëntengroep werken vaccinaties vaak minder goed doordat ze een verminderde afweer hebben. Ik neem naar het College mijn specifieke kennis over de hematologische ziekten mee, maar ook mijn kennis over infectieziekten en behandeling van kanker in het algemeen. Omdat andere Collegeleden ook kennis hebben over infectieziekten of oncoloog zijn, ontstaat er op deze manier overlappende kennis, waardoor beoordeling van geneesmiddelen meer betrouwbaar kan plaatsvinden. Er zijn veel hematologische en oncologische medicijnen die ontwikkeld worden momenteel. Dat komt door de verbeterde kennis over het afweersysteem waardoor medicijnen eigenlijk nadoen wat het afweersysteem doet om de hematologische ziekte of de kanker aan te vallen. Door dit soort nieuwe technieken komt er een heel nieuw scala aan medicijnen waarbij we patiënten beter kunnen behandelen. Belangrijk is om te weten hoe de kwaliteit van leven is met de behandeling en wat de overleving van de patiënt gaat zijn. Dit laatste weten we vaak niet van behandelingen. En dan is het heel belangrijk om goed te kijken: wat is de last van de behandeling, welke bijwerkingen zijn er en hoe weegt dat op tegen het effect wat we kunnen zien in het onderdrukken van de ziekte? Dat is ook de reden waarom ik hier in het HagaZiekenhuis, een niet academisch ziekenhuis werk, omdat patiëntenzorg op één staat en wetenschappelijk onderzoek bedoeld is om de optimale patiëntenzorg te ondersteunen. Dit is wat ik ook meeneem naar het CBG. Dat ik de beste zorg voor de patiënten wil leveren door ervoor te zorgen dat goede medicijnen hun weg krijgen naar de markt. *Muziek fadet uit* Logo CBG MEB, College ter Beoordeling van Geneesmiddelen verschijnt in beeld.
Verklaring van Belangen
Medewerkers van het CBG, Collegeleden én externe deskundigen mogen geen (financiële) belangen hebben die hun onpartijdigheid in het gedrang brengen. Zij vullen vóór hun aanstelling en daarna jaarlijks een verklaring omtrent hun belangen in. Bij mogelijke belangenverstrengeling nemen zij niet deel aan discussies of stemmingen.