Gordelroosvaccin

Gordelroos is een infectieziekte veroorzaakt door het varicellazostervirus. Dit is het virus dat ook waterpokken veroorzaakt. Bij gordelroos heeft iemand last van jeukende blaasjes op de huid en kan er een brandende pijn ontstaan. Er zijn vaccins beschikbaar die tegen gordelroos beschermen.

Wat is gordelroos?

Gordelroos geeft pijn, jeuk en blaasjes op de huid. Vaak zit gordelroos maar aan één kant van je lichaam, bijvoorbeeld aan een kant van je bovenlichaam of gezicht. Je kunt op elke leeftijd last krijgen van gordelroos, maar het komt vaker voor bij mensen ouder dan 60 jaar.

Gordelroos is besmettelijk. Het vocht uit de blaasjes bevat virussen, die zich gemakkelijk verspreiden via de handen. Baby’s, kinderen en volwassenen die nooit waterpokken hebben doorgemaakt kun je besmetten. Ze krijgen dan waterpokken, geen gordelroos. Als je gordelroos hebt is het ook aan te raden om voorzichtig te zijn bij mensen met een zwakke gezondheid. Zij kunnen erg ziek worden van het virus.

Vaak gaat gordelroos vanzelf weer over. Dit duurt ongeveer twee weken. In sommige gevallen verdwijnen de vlekken, maar blijf je last houden van klachten. Je kan last houden van jeuk, tintelingen of hevige pijn. In het geval van gordelroos in het gezicht kan je ernstigere klachten krijgen, zoals een ontsteking van het oog, gezichtsverlamming of gehoorklachten.    

Vaccins tegen gordelroos

Op dit moment zijn er in de Europese Unie twee vaccins tegen gordelroos geregistreerd. Dit zijn de vaccins Shingrix en Zostavax.

Hoe werkt het vaccin?

Voor wie is het vaccin?

Beide gordelroosvaccins kunnen worden gebruikt bij volwassenen boven de 50 jaar. Daarnaast kan Shingrix ingezet worden bij volwassenen boven de 18 jaar met een verhoogd risico op gordelroos, bijvoorbeeld door een lagere weerstand.  

Wie het vaccin kan krijgen, en wanneer, staat uitgelegd in het vaccinatieplan. De Gezondheidsraad adviseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de inzet van de gordelroosvaccins.

Wat zijn de bijwerkingen van het vaccin?

Net zoals bij andere vaccins kun je na een prik met het gordelroosvaccin last hebben van bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • Spierpijn
  • Vermoeidheid
  • Misselijkheid en braken
  • Hoofdpijn
  • Pijn, roodheid, zwelling of blauwe plek op de plek waar je geprikt bent

Deze bijwerkingen komen regelmatig voor en verdwijnen na een paar dagen.

Lees de bijsluiter van gordelroosvaccin Shingrix of Zostavax voor meer informatie over de bijwerkingen van het gordelroosvaccin dat jij hebt gekregen.

Vermoed je dat je last hebt van een (mogelijke) bijwerking na een gordelroosvaccinatie? Meld deze dan bij Bijwerkingencentrum Lareb. Of neem contact op met jouw (huis)arts, apotheker of verpleegkundige.

Wat zijn de voor- en nadelen van het vaccin?

De voordelen van een gordelroosvaccin zijn:

  • Je bent beschermd tegen gordelroos
  • Na twee prikken ben je tenminste 6 jaar (Shingrix) of 10 jaar (Zostavax) beschermd. Hoe lang de bescherming daarna duurt wordt nog onderzocht.

De nadelen van een gordelroosvaccin zijn:

  • Op de plek van de prik kun je last hebben van wat pijn, roodheid of een lichte zwelling; 
  • Na de prik kun je ook last hebben van spierpijn, vermoeidheid en hoofdpijn

Veelgestelde vragen over het vaccin

Meer informatie

Wil je meer informatie over het gordelroosvaccin? Je vindt alle productinformatie over de verschillende gordelroosvaccins in de Geneesmiddeleninformatiebank:

Over het CBG
Het CBG heeft alle vaccins die in Nederland op de markt zijn beoordeeld op werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Ook nadat vaccins op de markt zijn houden we de (mogelijke) bijwerkingen goed in de gaten en ondernemen we actie als dat nodig is. Meer informatie.