Vragen en antwoorden over veilig gebruik van medicijnen zonder recept
Kies het juiste medicijn
Kijk goed op de verpakking of het medicijn wel bedoeld is voor uw klachten. Gebruik bijvoorbeeld medicijnen tegen hooikoorts niet bij gewone koorts. Kijk ook goed voor wie het medicijn bedoeld is. Zo zijn niet alle medicijnen geschikt voor uw kind.
Heeft u vragen? U kunt ook advies vragen aan de apotheker of drogist.
Gebruik het medicijn op de goede manier
Elk medicijn heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. In de bijsluiter staat hoe u een medicijn moet gebruiken. Volg de aanwijzingen in de bijsluiter goed op. Let met name op hoeveel u van het medicijn mag nemen en hoe lang u het medicijn mag gebruiken. Anders kunt u juist klachten krijgen.
Is het medicijn geschikt voor u?
Als u medicijnen gebruikt of wilt gebruiken waarvoor geen recept nodig is, let dan op als u bij een van deze groepen hoort:
- U heeft een ernstige ziekte aan uw nieren of lever.
- U heeft andere ziekten zoals suikerziekte (diabetes) of hart- en vaatziekte.
- U heeft een ziekte waardoor u sneller last krijgt van bijwerkingen.
- U gebruikt ook andere medicijnen. Sommige medicijnen mag u niet samen gebruiken.
- U valt binnen een bepaalde leeftijdscategorie, zoals kind of oudere.
- U bent een vrouw die zwanger is of wil worden, of borstvoeding geeft.
Hoort u bij een van deze groepen? Dan mag u sommige medicijnen niet nemen. Of u mag er veel minder van nemen. Vraag dus altijd eerst advies van uw arts, apotheker of drogist.
Gebruik de medicijnen niet te lang
Medicijnen zonder recept mag u meestal maar een beperkte tijd gebruiken. Er is een aantal risico’s als u een medicijn te lang gebruikt:
- U raakt verslaafd of gewend aan het medicijn.
- Het medicijn gaat minder goed bij u werken.
- U krijgt last van bijwerkingen. Lees verder onder de kop Als u last heeft van een bijwerking.
- De klachten worden wel minder als u het medicijn gebruikt, maar eigenlijk lost het medicijn de echte oorzaak van uw klacht niet op. Het kan zijn dat een andere behandeling nodig is.
Als uw klachten niet weggaan
Als uw klachten niet verdwijnen, is er misschien iets anders aan de hand. U kunt dan beter naar uw huisarts gaan. Die onderzoekt wat er aan de hand is en adviseert mogelijk een andere behandeling voor uw klachten.
Als u last heeft van een bijwerking
Gebruikt u een medicijn waar u geen recept voor nodig heeft? En merkt u een bijwerking? Neem dan altijd eerst contact op met uw arts. Die kan u advies geven wat u moet doen.
Daarna kunt u de bijwerking melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Lareb analyseert de meldingen en geeft belangrijke gegevens door aan het CBG. Het CBG beoordeelt of er actie moet worden genomen. Bijvoorbeeld of er voor het medicijn misschien toch een recept nodig is.
Houdbaarheid na openen van de verpakking
Als u de verpakking van een zelfzorgmedicijn – bijvoorbeeld een flesje hoestdrank, een neusspray of een tube zalf – hebt geopend, dan ziet u meestal de houdbaarheidsdatum na openen op de verpakking staan. Die geeft aan tot wanneer u dit medicijn verantwoord kunt gebruiken. Als deze datum niet vermeld staat, dan geldt de algemene houdbaarheidsdatum op de verpakking.