Positief advies voor aangepast coronavaccin Nuvaxovid tegen omikronvariant XBB.1.5
Het aangepaste coronavaccin Nuvaxovid heeft een positief advies gekregen van het Europees Medicijnagentschap EMA. Het eiwitvaccin is aangepast voor de omikron variant XBB.1.5 van het coronavirus. Deze subvariant komt nu veel voor en lijkt erg op de andere varianten die rondgaan. Daarom is de verwachting dat het vaccin helpt om een optimale bescherming tegen COVID-19 te houden.
Nuvaxovid XBB.1.5 is bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. In het vaccin zitten in het laboratorium nagemaakte stukjes van het spike eiwit van de omikron subvariant XBB.1.5. In het vaccin zit ook een adjuvant, een hulpstof die helpt om de afweerreactie te verhogen. Door vaccinatie kan het lichaam zich voorbereiden op een afweerreactie tegen het echte coronavirus. De vaccinatie bestaat uit één enkele dosis. Het maakt hierbij niet uit of mensen al eerder voor corona zijn gevaccineerd of de ziekte COVID-19 hebben gehad.
Beschikbare gegevens
Het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP van het EMA heeft voor dit advies de beschikbare laboratoriumgegevens over het Nuvaxovid vaccin beoordeeld. Die laten zien dat het aangepaste vaccin een goede afweerreactie kan oproepen tegen de omikron subvariant XBB.1.5. Ook heeft het comité gekeken naar gegevens uit een studie bij volwassenen die eerder werden gevaccineerd met het Nuvaxovid vaccin dat was aangepast tegen omikron subvariant BA.5. Dit onderzoek liet zien dat het aangepaste vaccin een sterke afweerreactie opriep tegen de omikron subvariant BA.5. Op basis van alle gegevens verwacht het comité dat Nuvaxovid XBB.1.5. een goede afweerreactie kan oproepen tegen omikron subvariant XBB.1.5.
Sinds de eerste goedkeuring van het originele vaccin Nuvaxovid (december 2021) is er veel informatie verzameld over de veiligheid van het eiwitvaccin. Bekende bijwerkingen van het vaccin zijn: pijn en stijfheid op de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en je niet lekker voelen. Voor het aangepaste vaccin worden dezelfde bijwerkingen verwacht. De meeste bijwerkingen zijn mild en verdwijnen na een paar dagen. In zeldzame gevallen kunnen ernstigere bijwerkingen voorkomen.
Het EMA stuurt het advies van het beoordelingscomité naar de Europese Commissie. Die neemt daarover vervolgens een besluit. Medicijnautoriteit CBG is vertegenwoordigd in dit comité. Of en hoe het vaccin ingezet wordt, wordt op nationaal niveau bepaald. In Nederland is het ministerie van Volksgezondheid (VWS) verantwoordelijk voor de COVID-vaccinatiestrategie.