Bimervax goedgekeurd als booster coronavaccin

Het coronavaccin Bimervax is geschikt als boostervaccin voor mensen vanaf 16 jaar, die eerder gevaccineerd zijn met een coronavaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Dat advies geeft het beoordelingscomité van het Europees medicijnagentschap EMA. Nederland is vertegenwoordigd in dit comité.

Bimervax van fabrikant Hipra is een zogeheten ‘geadjuveerd recombinant eiwitvaccin’. Dat betekent dat in het vaccin kleine deeltjes zitten van het spike-eiwit van de alfa- en bètavariant van het coronavirus. Deze deeltjes zijn in het laboratorium gemaakt. Ook zit in het vaccin een ‘adjuvans’. Dat is een hulpstof die zorgt dat de afweerreactie op de prik sterker wordt. Dit vaccin beschermt tegen ernstige ziekte door het coronavirus. 

Als reactie op dit boostervaccin maakt het lichaam na de prik antistoffen aan tegen deze eiwitdeeltjes. Komt het lichaam later nog eens in aanraking met het coronavirus? Dan herkent het afweersysteem het virus. Dit voorkomt dat het virus cellen kan binnendringen. Hierdoor kan het virus zich niet vermenigvuldigen. De kans op ziekte en ernstige ziekte wordt daardoor kleiner.

Studies

In de onderzoeken naar dit vaccin is gekeken naar ruim 3.000 mensen vanaf 16 jaar die een boosterprik met Bimervax kregen, tenminste zes maanden na een prik met een van de twee mRNA-vaccins. In een van deze onderzoeken is de afweerreactie die Bimervax oproept vergeleken met het (goedgekeurde) coronavaccin Comirnaty (van BioNTech/Pfizer). Daaruit blijkt dat het vaccin als booster bescherming biedt tegen zowel de originele variant van het coronavirus als verschillende varianten (bèta, delta en omikron). 

De  booster kan minstens zes maanden na eerdere prikken met de coronavaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna gegeven worden. 

Bijwerkingen

De bijwerkingen van Bimervax zijn vergelijkbaar met die van andere coronavaccins. De meest genoemde bijwerkingen zijn pijn op de prikplek, hoofdpijn, vermoeidheid en spierpijn. De meeste bijwerkingen zijn mild tot matig en verdwijnen meestal binnen een paar dagen na de prik.

Vergunning

Vorig jaar is de versnelde beoordeling voor dit vaccin gestart. Daarbij heeft de fabrikant doorlopend informatie uit studies ingeleverd, nog voordat alle onderzoeken afgerond waren.

Op basis van het advies van het geneesmiddelenbeoordelingscomité neemt de Europese Commissie nu een besluit over Bimervax. Als de commissie het advies overneemt, krijgt Bimervax een standaard handelsvergunning.

Het CBG en de andere Europese medicijnautoriteiten blijven de gegevens over werkzaamheid en veiligheid van dit vaccin nauwgezet volgen. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bepaalt of dit vaccin ook in Nederland ingezet gaat worden. Hiervoor krijgt hij advies van de Gezondheidsraad.