Column 'Over medicijnen': Coronavaccins blijven ontzettend effectief
‘De bescherming van de coronavaccins neemt af.’ Ik las het laatst in verschillende kranten en op internet. De media schrijven het op basis van een aantal wetenschappelijke artikelen. Klopt de bewering? Op zich wel. Maar ik draai het liever om: de vaccins werken na een paar maanden nog steeds heel goed.
We houden de eventuele afname van de effectiviteit van de coronavaccins heel goed in de gaten. Wat we zien is dat de effectiviteit nog steeds hoog is. En belangrijker: alle coronavaccins beschermen ons heel goed tegen ernstige ziekte, overlijden of ziekenhuisopname. Dat heeft onderzoek van het RIVM ook bevestigd. Ook bij de nieuwere deltavariant. We blijven alle gegevens hierover goed bestuderen.
Want we houden de werkzaamheid goed in de gaten. Bij beoordelingen kijken we al naar alle beschikbare informatie: gegevens van de fabrikanten, maar ook wetenschappelijke onderzoeken. Verder is het is belangrijk om goed te kijken hoeveel antistoffen mensen in hun bloed hebben na vaccinatie en hoeveel mensen toch nog besmet raken. Om die redenen moeten fabrikanten proefpersonen uit studies nog twee jaar volgen. En de fabrikanten moeten die informatie met ons delen.
Ook is er wereldwijd onderzoek naar het aantal besmettingen en ‘doorbraakinfecties’. Dat zijn besmettingen onder mensen die helemaal gevaccineerd zijn. Op basis van al deze kennis kunnen we iets zeggen over de mate van bescherming.
En mensen met een verminderde afweer? Ook daarover was veel te lezen. Zij hebben misschien voordeel van een extra derde dosis van de mRNA-vaccins. Dat lijken de resultaten uit wetenschappelijk onderzoek aan te geven. Met de Europese medicijnautoriteiten kijken we naar die resultaten. Zo helpen we de ministers bij hun besluit over een derde prik voor deze groepen.
En of zo’n ‘derde prik’ ooit voor iedereen extra waarde biedt? Allerlei factoren spelen een rol in de effectiviteit van vaccins. Het aantal besmettingen onder gevaccineerden, met welke varianten en de hoeveelheid antistoffen bijvoorbeeld. Maar ook allerlei andere factoren, zoals leeftijd, andere ziektes en noem maar op. Op Europees niveau gaan we die factoren nu verder onderzoeken, om te kijken óf een zogeheten booster nut heeft.
In ieder geval: als Nederlandse medicijnautoriteit blijven we de werkzaamheid én de veiligheid van de coronavaccins goed volgen. En ondanks de berichten over de terugloop van de effectiviteit zie ik nog steeds dat de vaccins doen wat ze moeten doen: ons op een veilige manier beschermen tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopnames en overlijden. Laten we dat laatste vooral niet vergeten!
Over de column
Voorzitter prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’, over gezondheid en welzijn. De column verschijnt in de Fit-bijlage van de Holland Media Combinatie (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant). De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van de Noordelijke Dagblad Combinatie (de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.