Wetenschapsdag 2021 in teken van Geneesmiddelenbewaking
De evolutie van Geneesmiddelenbewaking in 25 jaar tijd
Elk medicijn of vaccin heeft bijwerkingen. Het is van groot belang om deze goed in de gaten te houden. Zowel vóór registratie, als daarna. Op basis van alle informatie uit de praktijk wegen we de balans tussen werkzaamheid en veiligheid steeds opnieuw. Signalen gaan van Nederland naar Europa en weer terug. Hoe kijken we terug op 25 jaar geneesmiddelenbewaking? En hoe ziet de toekomst eruit?
CBG Wetenschapsdag 2021:
‘De evolutie van Geneesmiddelenbewaking in 25 jaar tijd’
Donderdagmiddag 18 februari 2021
13:00 uur – 16:30 uur | Online
Het programma
We trappen het Engelstalige programma van de Wetenschapsdag om 13:00 uur af met de hoofdsprekers: prof. dr. Bruno Stricker en prof. dr. Eugène van Puijenbroek en dr. Sabine Straus. Zij nemen u mee in een reis langs het verleden, heden en de toekomst van Geneesmiddelenbewaking.
Voorzitter prof. dr. Ton de Boer opent de middag: “Het is mooi dat we in deze bijzondere tijd een moment kunnen pakken om terug te blikken op 25 jaren vol ontwikkeling. Geneesmiddelenbewaking is een belangrijk onderdeel van ons werk, nu en in de toekomst.”
Projections from the past
Door prof. Bruno Stricker, hoogleraar farmaco-epidemiologie, Erasmus MC
“Wat kunnen we leren van de geschiedenis van geneesmiddelenbewaking vanuit epidemiologisch perspectief? En welke lessen nemen we mee voor de toekomst? De overheid kan en moet hierin een belangrijke rol spelen, zeker als er patronen te ontdekken zijn in bijwerkingen die we terugzien in groepen geneesmiddelen.”
The Nature of Signals
Door prof. Eugène van Puijenbroek (RUG), Hoofd Wetenschap en Onderzoek, Bijwerkingencentrum Lareb
“Er zullen nieuwe technieken worden ontwikkeld om de mogelijkheden in het opsporen en analyseren van bijwerkingen te verbreden. Maar het zal altijd belangrijk blijven om naar de aard van deze signalen te kijken. Vanuit het perspectief van de onderliggende farmacologie, maar ook in relatie tot de patiënt: de balans tussen positieve en negatieve effecten kan verschillen, afhankelijk van hun verhaal.”
Pharmacovigilance: looking towards the future
Door Sabine Straus PhD, voorzitter geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA, CBG
“De aandacht voor signalen van bijwerkingen en signaaldetectie is de afgelopen jaren enorm toegenomen. De automatisering van deze processen is een belangrijke stap voorwaarts geweest. Slimmere manieren om informatie over bijwerkingen te verzamelen, vormen een volgende belangrijke stap. We zien al grote hoeveelheden data, maar essentieel is het genereren van informatie van betere kwaliteit: het omzetten in informatie en vervolgens in kennis.”
Na het plenaire gedeelte gaan de deelnemers uiteen in verschillende deelsessies, verzorgd door PhD-studenten Lotte Minnema (UU/CBG), Remy Francisca (Erasmus MC/CBG), Lourens Bloem (UU/CBG), Esther de Vries (UMCG/CBG) en Nafise Ghalandari (Erasmus MC/CBG).
Doet u mee?
De Wetenschapsdag is vrij toegankelijk voor iedereen met interesse in regulatory science, in het bijzonder academici, apothekers, artsen, wetenschappers, patiënten en geïnteresseerden uit de farmaceutische industrie en overheid. U kunt zich gratis aanmelden tot 12:00 CET op 17 februari.