Column 'Over medicijnen': Bijwerkingen wil je beperken of voorkomen

Koop je een nieuwe kast, die je zelf in elkaar gaat zetten? Dat kun je dan op twee manieren doen. Direct aan de slag gaan en hopen dat alle schroefjes passen. Of je leest eerst de handleiding. Veel mensen gaan voor optie 1. Met het risico dat er wat mis gaat. Welke optie kies je voor je medicijnen? 

Het is misschien een wat vreemde vergelijking. Maar net als zelfbouw-meubels hebben ook medicijnen hun ‘handleiding’. De bijsluiter. Alle informatie over je medicijn zit opgevouwen in de verpakking. 

Sommige mensen lezen hem niet, die bijsluiter. Ze vinden het een nogal uitgebreid stuk tekst. Iemand die we eens interviewden hierover noemde het zelfs ‘een hele krant’… Ik snap dat wel. Maar toch, het is wél belangrijke informatie. 

Bijvoorbeeld over mogelijk bijwerkingen. De ‘bekende’ bijwerkingen die al gezien zijn tijdens het onderzoek of na toelating van het medicijn, staan in de bijsluiter. Met uitleg over hoe vaak ze voorkomen. 

Weten welke bijwerkingen er kunnen zijn, is nuttige informatie. En je kunt ze ook niet altijd voorkomen. Wel kan de bijsluiter je helpen om geneesmiddelen op de goede manier te gebruiken. Zodat je het risico op bijwerkingen verkleint, of de bijwerkingen minder ernstig maakt, omdat je ze op tijd herkent. 

Wist je dat bijsluiters een vaste opbouw hebben? In elke Nederlandstalige bijsluiter vind je dezelfde informatie terug onder dezelfde vaste kopjes. Dat noemen we de rubrieken. 

Neem bijvoorbeeld rubriek 2. Daarin lees je wanneer je een medicijn niet mag gebruiken, of wanneer je extra moet opletten. Bijvoorbeeld als je ook bepaalde andere medicijnen, voedingsmiddelen of kruiden gebruikt. Dat kán bijwerkingen geven. 

Minstens zo belangrijk is rubriek 3, waarin staat hoe je een medicijn inneemt. Natuurlijk zit er een sticker op de verpakking van je medicijn, waarop staat dat je iets driemaal daags met water moet innemen, bijvoorbeeld. Maar in de bijsluiter vind je meer informatie. Bijvoorbeeld hoe lang je het mag gebruiken en wat je moet doen als je het vergeten bent. Of als je teveel hebt ingenomen. 

Deze week is de internationale Bijwerkingenweek. Samen met Bijwerkingencentrum Lareb en andere internationale organisaties vragen we aandacht voor bijwerkingen. Dit jaar is het thema het voorkomen van bijwerkingen. Lees de bijsluiter en gebruik je medicijnen op de goede manier. De goede dosis, op de goede momenten en niet te lang of te kort. Zo hou je de kans op bijwerkingen zo klein mogelijk.

Want een schroefje overhouden bij je nieuwe kast, dat is toch minder erg dan een vervelende bijwerking!

Denk jij dat je een bijwerking hebt? Meld het dan. Dit kan in Nederland bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Vergroot afbeelding Portret van Collegevoorzitter em. prof. dr. Ton de Boer

Over de column

Voorzitter em. prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’ over gezondheid en welzijn. De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van Mediahuis Noord (voorheen de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.