Column 'Over medicijnen': Wees voorzichtig met online medicijnen!

Internet maakt ons leven zo veel makkelijker. Een adres opzoeken of online eten bestellen: heel eenvoudig. Kopen van medicijnen? Dat kan in een paar klikken. Maar is dat wel altijd verstandig?

Niet alles wat op internet staat, is waar. Desinformatie komt steeds meer voor. Bij rare mailtjes die zogenaamd van je bank zijn, denken we wel twee keer na voor we op de link klikken. Maar hoe doen we dat met medicijnen? 

Helaas horen we het regelmatig: medicijnen die bij niet-geregistreerde online winkels zijn gekocht blijken vals. Dat kan heel gevaarlijk zijn. Het Trimbosinstituut en mijn collega’s van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kwamen laatst met triest nieuws: verschillende mensen moesten naar de Spoedeisende Hulp, één persoon is overleden. 

Allemaal hadden ze vervalste oxycodon gebruikt. Normaal al een zware pijnstiller die je op recept krijgt. In dit geval zat er een andere, veel gevaarlijkere stof in. Gekocht via niet-officiële websites of sociale media. 

Het geeft maar aan hoe belangrijk het is om je medicijn te halen bij je eigen apotheek. Of, als je het online doet, bij een officiële, geregistreerde website. Dan zijn er diverse controles gedaan. En alleen dan kun je erop vertrouwen dat je ook krijgt wat er op de verpakking staat, met de juiste stof, in de juiste sterkte.

Als dat niet zo is, werkt je medicijn misschien niet goed (genoeg). Of het geeft onverwachte of ernstige bijwerkingen. En omdat je niet weet wat erin zit, kan het ook leiden tot onverwachte wisselwerkingen met andere medicijnen die je gebruikt. En de gevolgen kunnen nog veel erger zijn, zoals in het voorbeeld met de valse oxycodon.

Online op zoek naar medicijnen waar je eigenlijk een recept voor nodig hebt, is niet verstandig. Sommige illegale (vaak buitenlandse) websites bieden deze medicijnen wel aan, maar je weet niet wat je koopt, met alle gevolgen die ik net al noemde. 

Daar komt nog iets bij: het is niet voor niets dat die medicijnen ‘op recept gaan’. Voor alle medicijnen in Nederland is bepaald waar ze aangeboden mogen worden. Mag dat alleen op recept? Dan is het belangrijk dat een arts en apotheker meekijken. Voor een juiste diagnose of bijvoorbeeld omdat er een wisselwerking kan zijn.

Koop je medicijnen online? Check dan in ieder geval altijd eerst of de website legaal is. Dat zie je bijvoorbeeld aan het Europese logo voor online aanbieders van medicijnen. Twijfel je? Kijk dan op www.aanbiedersmedicijnen.nl of de site geregistreerd is. 
Is een webwinkel niet geregistreerd op die website? Doe het dan gewoon niet! 
 

Vergroot afbeelding Portret van Collegevoorzitter em. prof. dr. Ton de Boer

Over de column

Voorzitter em. prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’ over gezondheid en welzijn. De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van Mediahuis Noord (voorheen de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.