Column 'Over medicijnen': Met medicijnen speel je geen spelletjes

Belletje trekken bij die enge buurman en dan hard wegrennen. Over een slootje springen in de zomer. Als kind liet ik me nog wel eens uitdagen door vriendjes. Met als grootste risico een boze moeder of thuiskomen met natte kleding... Voor sommige jongeren gaan dat soort spelletjes nu blijkbaar niet ver genoeg meer. Zo schrok ik enorm toen ik las over de ‘Paracetamol Challenge’ op TikTok. 

Blijkbaar is het meedoen aan ‘challenges’ op het sociale netwerk TikTok op dit moment een hype. Er gaan allerlei vreemde uitdagingen rond. Soms relatief onschuldig, zoals de ice bucket challenge een paar jaar geleden, waarbij je voor de camera een emmer koud water over je hoofd gooide, voor het goede doel. Maar steeds vaker zijn de uitdagingen van nu gewoon gevaarlijk. 

De meest recente uitdaging die nu rondgaat, baart me zorgen: de zogenoemde Paracetamol Challenge. Blijkbaar is het ‘stoer’ om zoveel mogelijk paracetamol in te nemen en daarna zo lang mogelijk in het ziekenhuis te moeten blijven. 

Absurd, natuurlijk. 

Teveel paracetamol binnenkrijgen geeft serieuze problemen. Ernstige schade aan je lever, bijvoorbeeld, of aan je nieren. Blijvende schade. En aangezien je lever je juist helpt bij het opruimen van schadelijke stoffen in je lichaam, kunnen de gevolgen heel ernstig zijn. Een vergiftiging met paracetamol kan zelfs dodelijk zijn. 

Hoeveel jongeren hier daadwerkelijk aan meedoen? Dat weten we niet. Misschien blijft het wel bij stoere taal. Maar dan nog: iedereen die onnodig in het ziekenhuis komt door een challenge als deze, is er een teveel. Het is daarnaast ook geen pretje, zo’n ziekenhuisopname. Je krijgt medicijnen via een infuus, of je maag wordt mogelijk leeggepompt. 

Ik hoop dat TikTok zelf dit soort gevaarlijke uitdagingen stopt. Maar uiteindelijk gaat het ook om je eigen verantwoordelijkheid.

Tegen jongeren zeg ik: doe hier alsjeblieft niet aan mee! Paracetamol is een relatief onschuldig medicijn, als je het tenminste volgens de bijsluiter gebruikt. Daarin lees je hoeveel en hoe lang je het mag gebruiken. En die voorschriften zijn er niet voor niets! Hou je daar dus gewoon aan, dan werken medicijnen het beste én het veiligst.

Kortom: let op. Met medicijnen speel je geen spelletjes. 

Dit soort spelletjes is heel gevaarlijk. Daar valt die natte kleding van vroeger bij in het niet. 

Vergroot afbeelding Portret van Collegevoorzitter em. prof. dr. Ton de Boer

Over de column

Voorzitter em. prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’ over gezondheid en welzijn. De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van Mediahuis Noord (voorheen de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.