Combinatie obesitasmedicijn Mysimba en opioïden kan leiden tot ernstige bijwerkingen

De combinatie van het afvalmedicijn Mysimba met opioïden (sterke pijnstillers), kan leiden tot zeldzame, maar ernstige bijwerkingen en een verminderde werking van de pijnstillers. Het Europees medicijnagentschap EMA en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) brengen onderstaande adviezen nog eens onder de aandacht. Zo willen we de risico’s op deze bijwerkingen verkleinen. 

Update 15 november 2024
Binnen enige tijd krijgen patiënten bij hun medicijn een patiëntenkaart. Deze extra maatregel is een aanvullend advies van het Europese geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP.

 

Wat is er aan de hand?

Mysimba is bedoeld voor mensen met obesitas om af te vallen, samen met een dieet en lichaamsbeweging. In dit medicijn zitten de stoffen naltrexon en bupropion. Van naltrexon weten we dat het de werking van opioïden afremt. Dat betekent dat sterke pijnstillers (zoals morfine of codeïne) niet goed werken. Dit blijkt uit standaard Europees veiligheidsonderzoek naar dit middel.

In de literatuur en rapportages zien we dat de werking van opioïden (als onderdeel van een verdoving of voor pijnbehandeling tijdens of na een operatie) minder is dan verwacht bij patiënten die ook Mysimba gebruikten.

Ook kan het tegelijk gebruiken van Mysimba en opioïden zorgen voor zeldzame, maar ernstige bijwerkingen. Denk daarbij aan epileptische aanvallen of het mogelijk levensbedreigende serotonine-syndroom. Deze bijwerkingen staan in de bijsluiter. Hierin staat ook informatie over de wisselwerking tussen Mysimba en opioïden.
 

Advies aan patiënten

  • Meld gebruik van Mysimba altijd bij een arts, als er een operatie gepland wordt. De arts kan dan aanbevelen om minstens drie dagen voor de operatie te stoppen met Mysimba, voordat je een opiaat gaat gebruiken;
  • Bewaar de patiëntenkaart die je bij Mysimba krijgt. Het is belangrijk dat je die kaart altijd bij je hebt. De kaart herinnert jou en zorgverleners aan het gebruik van Mysimba. Bijvoorbeeld als er een operatie nodig is waarbij je misschien opioïden krijgt;
  • Gebruik geen Mysimba als:
    • Je opioïden gebruikt;
    • Verslaafd bent aan opioïden;
    • Middelen als methadon gebruikt om van een verslaving af te komen.

Advies aan zorgverleners

  • Schrijf geen Mysimba voor aan mensen die opioïden gebruiken of die opiaatantagonisten krijgen of die ontwenningsverschijnselen hebben van een opioïdenverslaving;
  • Stel vast dat er geen opioïden aanwezig zijn voor de start van een behandeling met Mysimba. Laat bij twijfel een opioïden-test doen;
  • Staak behandeling met Mysimba tenminste drie dagen voor behandeling met opioïden;
  • Waarschuw patiënten over het gelijktijdige gebruik van Mysimba en opioïden;
  • Bedenk bij dringende situaties bij patiënten die Mysimba gebruiken, dat de werking van opioïden minder kan zijn.

Medicijnautoriteit CBG heeft de koepel van medisch specialisten, huisartsen, (ziekenhuis)apothekers en patiëntenvereniging DVN geïnformeerd. Meer informatie is te vinden in het bericht op de EMA-website.