Verpakkingen Zypadhera bevatten tijdelijk andere naalden

Vanwege productieproblemen met veiligheidsnaalden van 50 millimeter bevatten verpakkingen met het schizofreniemedicijn Zypadhera tijdelijk alleen naalden van 38 millimeter. Voor toediening aan patiënten met obesitas moeten zorgverleners zelf voor naalden van 50 millimeter zorgen.

Wat is Zypadhera?

Zypadhera (olanzapine) wordt gebruikt voor de behandeling van schizofrenie. Het is een antipsychoticum dat via een injectie in de spieren wordt gespoten. Het is het enige medicijn met olanzapine dat langdurig werkt. Een injectieset Zypadhera bevat normaal gesproken 2 veiligheidsnaalden van 38 millimeter én 2 naalden van 50 millimeter. 

Wat is er aan de hand?

Er zijn productieproblemen met de veiligheidsnaalden van 50 millimeter. Dat heeft gezorgd voor een tekort aan alle sterktes van dit medicijn. Om dit tekort op te vangen, zijn alle bestaande voorraden in Europa opnieuw verdeeld. Lees hier het volledige LCG-advies. Dit advies geldt tot en met 15 augustus. 

Ook bevatten verpakkingen Zypadhera nu tijdelijk alleen 3 naalden van 38 millimeter. Met deze 3 naalden kunnen artsen Zypadhera toedienen bij patiënten met een normaal gewicht. Voor toediening bij patiënten met obesitas moeten zorgverleners tijdelijk zelf zorgen voor 19-gauge-naalden van 50 millimeter.

Advies aan zorgverleners

  • Gebruik voor patiënten met een normaal gewicht de drie naalden om het poeder te reconstitueren in het oplosmiddel (naald 1), om het middel uit de flacon op te zuigen (naald 2) en om het vervolgens toe te dienen (naald 3). Meer informatie hierover staat in de risico-informatiebrief die de fabrikant hierover heeft verstuurd.
  • Maak bij patiënten met obesitas gebruik van een 19-gauge-naald van 50 millimeter voor de intramusculaire injectie (naald 3). Deze naalden zitten tijdelijk niet bij het medicijn. Zorgverleners moeten zelf voor deze naalden zorgen. Door het gestandaardiseerde luer-locksysteem zijn alle naalden met de specificatie 19 gauge en 50 millimeter hiervoor geschikt.

Brief met risico-informatie

De firma Cheplapharm heeft een brief over dit onderwerp verstuurd. Dit heet een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG, het Europees medicijnagentschap EMA en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar de volgende zorgverleners: (ziekenhuis)apothekers, psychiaters (in opleiding), verpleegkundig specialisten in GGZ.