CBG Collegedag 2024: uitdagingen veranderen in kansen

TivoliVredenburg in hartje Utrecht was afgelopen woensdag 5 juni het decor van de jaarlijkse CBG Collegedag. Een volle zaal kreeg een breed programma voorgeschoteld binnen het thema ‘Kansen voor morgen, met de uitdagingen van vandaag’.

Ruim 500 zitplaatsen telt Hertz, de sfeervolle concertzaal van TivoliVredenburg. En vrijwel al die stoelen, tot en met het tweede balkon waren bezet. Door artsen, apothekers, wetenschappers, patiëntvertegenwoordigers, dierenartsen en vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie en overheid. 

Dagvoorzitters waren Jasper-Hugo Brouwers (hoofd Bestuurlijke Zaken & Geneesmiddelgebruik) en Marjon Pasmooij (hoofd van de afdeling Wetenschap) van het CBG. Tijdens het plenaire deel van het programma leidden ze de dag in goede banen, met sprekers van binnen en buiten het CBG én van binnen en buiten Nederland. 

Internationale ontwikkelingen

De eerste key note spreker was Peter Mol. Peter is senior beoordelaar bij het CBG én hoogleraar drug regulatory science aan Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Daarnaast is hij ook namens Nederland lid van het Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP), het Europese beoordelingscomité van nieuwe geneesmiddelen. Tijdens zijn presentatie vertelde hij over het werk van het comité, de nieuwe ontwikkelingen rond innovatieve medicijnen en de dilemma’s waar hij in zijn werk mee te maken heeft. 

Want dat er veel ontwikkelingen gaande zijn rond nieuwe medicijnen, dat is duidelijk. Zaide Frias (hoofd van de Digital Business Transformation Task Force van het Europees medicijnagentschap EMA) ging hier verder op in. Uit haar verhaal werd duidelijk dat de digitale transformatie ook een andere manier van werken vraagt, met meer samenwerking en een bredere blik.
 

Anders werken bij het CBG

Andere manieren van werken, dat raakt ook aan de activiteiten van het CBG. Paula Loekemeijer, directeur van het agentschap, nam de bezoekers mee in de strategie en de keuzes die de organisatie in de komende tijd gaat maken om actief aan te kunnen en blijven sluiten bij alle (internationale) ontwikkelingen rond de beoordeling van medicijnen. Hierbij is het belangrijk om te  focussen op expertisegebieden of bepaalde categorieën medicijnen. 

Waar het plenaire ochtendprogramma vooral inhaakte op innovatieve medicijnen en wat dat vraagt van regulators en ontwikkelaars, lag de focus in de middag meer aan de andere kant van het spectrum. Sprekers Rob Heerdink (Universiteit Utrecht) en Kristine Sørensen (Global Health Literacy Academy) gingen in op de andere kant van het verhaal, innovaties rond de patiënt. Rob Heerdink vertelde over de uitdagingen van het innoveren in de farmaceutische zorg, met name in de zorg voor ouderen. 

Heerdink schetste het dilemma dat veel problemen met medicijnen in die groep niet naar voren komen uit klinische studies. Problemen met inname, wisselingen, polyfarmacie en aangepaste dosissen leggen een druk op het goed gebruik van een medicijn door patiënten. 

En goed gebruik, dat valt of staat ook met de gezondheidsvaardigheden van de gebruikers. Kristine Sørensen legde uit hoe een heel groot deel van de bevolking moeite heeft om sommige informatie – zoals een bijsluiter – te begrijpen. Ze hield een pleidooi voor gezondheidsvaardigheden ‘by design’. Oftewel, om vanaf het begin rekening te houden met risicogroepen op dit vlak. Ze noemde daarbij chronisch zieken die soms overvoerd worden met informatie, maar ook sommige ouderen die moeite hebben om informatie op te nemen. 

In de keuzesessies tussen het hoofdprogramma door gingen de deelnemers dieper in op een aantal diverse onderwerpen die samenhangen met het hoofdthema. Denk daarbij aan het gebruik van real-world data in medicijndossiers, kunstmatige intelligentie en ethiek, de nieuwe veterinaire wetgeving, ontwikkelingen rond ATMP’s en hoe beeldmateriaal in te zetten is om medicijninformatie begrijpelijker te maken. 

Vergroot afbeelding Aimad Torqui (rechts) leidt de paneldiscussie tijdens de Collegedag 2024.
Aimad Torqui (rechts) leidt de paneldiscussie.

Verschillende perspectieven kwamen in het middagdeel van het programma mooi samen tijdens de paneldiscussie onder leiding van Aimad Torqui (divisiehoofd Europa, Geneesmiddelgebruik en Veterinair bij het aCBG). Een aantal sprekers van de dag gingen in gesprek over het thema, met elkaar én met het publiek. 

Netwerken en koffie

Aan het begin van de dag vroegen de dagvoorzitters het publiek wat ze verwachtten van deze editie van de Collegedag. Naast veel inhoudelijke verwachtingen kwamen daar ook prominent de kreten ‘koffie’ en ‘netwerken’ naar voren. De Collegedag is dan ook altijd voor veel bezoekers een mooi moment om contacten te leggen en om in gesprek te gaan met collega’s van het CBG. 

Dat laatste wordt bij de CBG Collegedag al jarenlang gefaciliteerd met ‘Meet the Regulators’, tafels waar vertegenwoordigers uit diverse afdelingen van het CBG aanwezig waren om in gesprek te gaan met de deelnemers van de dag. 

“Interessante presentaties, mooie discussies én volop ruimte om met elkaar in gesprek te gaan”, vatte Collegevoorzitter Ton de Boer aan het einde van de dag het programma samen. “Daarmee hebben we volgens mij weer een geslaagde editie van de CBG Collegedag achter de rug!”