Onderzoek naar klachten astma-inhalator beclometason en formoterol

Medicijnautoriteit CBG heeft meldingen gekregen van klachten na het gebruik van een inhalator met beclometason en formoterol. Het gaat om een aanzienlijk aantal klachten, onder meer over hoestbuien direct na het gebruik van de inhalator van fabrikant Viatris. De klachten zijn gemeld via Bijwerkingencentrum Lareb. Het CBG is de oorzaak van deze klachten verder aan het onderzoeken, in actieve samenwerking met het Europese netwerk.

Beclometason/formoterol is goedgekeurd voor de behandeling van astma en COPD. De inhalator van Viatris bevat de werkzame stoffen beclometason en formoterol. Bij het gebruik van de inhalator ademen patiënten deze stoffen in. Beclometason remt ontstekingen en beschermt de luchtwegen. Formoterol zorgt dat de luchtwegen wijder worden, zodat patiënten makkelijker kunnen ademen. 

Een bekende inhalator met deze stoffen is Foster. Sinds augustus 2022 is beclometason/formoterol van de fabrikant Viatris goedgekeurd in Nederland. Dat is een ander merk met dezelfde werkzame stoffen.  
 

Meldingen over hoestbuien

Elk medicijn kan bijwerkingen geven. Bijwerkingencentrum Lareb ontving een aanzienlijk aantal meldingen van klachten bij gebruik van deze inhalator van Viatris. De meldingen gaan onder andere over hoestbuien direct na het gebruik van de inhalator. Dit is een bekende bijwerking die soms kan voorkomen, wat ook in de bijsluiter staat. Het grootste deel van de meldingen van klachten na gebruik van de inhalator van Viatris gaat over patiënten die omgezet zijn van het merk Foster naar Viatris.

Samen met andere medicijnautoriteiten doen we onderzoek. Zo hebben we vragen gesteld aan de fabrikant. We verwachten de antwoorden daarop deze maand. De resultaten beoordelen we vervolgens zorgvuldig en als het nodig is ondernemen we actie.
 

Meld je bijwerking

Krijg je bij het gebruik van deze inhalator last van mogelijke bijwerkingen? Neem dan contact op met je arts, apotheker of verpleegkundige. Dit geldt ook voor bijwerkingen die niet in de bijsluiter staan. Je kunt bijwerkingen ook melden bij het Bijwerkingencentrum Lareb via www.mijnbijwerking.nl. Lareb verzamelt, registreert en analyseert individuele meldingen, in opdracht van het CBG.