Verhoogd risico op onregelmatige en snelle hartslag bij gebruik omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen bij hartpatiënten
Patiënten met hart- en vaatziekten of een verhoogd risico hierop hebben een grotere kans op een onregelmatige en snelle hartslag (boezemfibrilleren) bij gebruik van omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen. Dit blijkt uit Europees onderzoek naar het gebruik van deze middelen. Medicijnautoriteit CBG adviseert artsen deze medicijnen alleen voor te schrijven bij patiënten met hart- en vaatziekten als er geen goede alternatieven zijn.
Het risico is het hoogst bij een dosering van 4 gram per dag. Dit risico was al eerder bekend bij een soortgelijk medicijn met de werkzame stof icosapent-ethyl (Vazkepa). Nu geldt dit ook voor andere omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen.
Omega-3-vetzuren worden voorgeschreven aan patiënten die te veel vet (met name triglyceriden) in hun bloed hebben. Patiënten krijgen dit medicijn als een dieet of andere medicijnen niet voldoende werken. In Nederland is dit als medicijn goedgekeurd onder de merknaam Omacor. Omega-3 voedingssupplementen zijn ook als warenwetmiddel verkrijgbaar bij onder andere de drogist.
Advies aan zorgverleners
- Adviseer patiënten medische hulp in te roepen als zij kenmerken van boezemfibrilleren ontwikkelen. Kenmerken zijn bijvoorbeeld een licht gevoel in het hoofd/duizeligheid, vermoeidheid, hartkloppingen of kortademigheid.
- Stop de behandeling met deze geneesmiddelen definitief als boezemfibrilleren zich voordoet.
Advies aan patiënten
- Heb je vragen of klachten als je omega-3-vetzuur-ethylestergeneesmiddelen gebruikt en hartpatiënt bent? Neem dan contact op met je behandelend arts.
Het CBG heeft in overleg met de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) beroepsverenigingen van cardiologen, internisten, huisartsen en apothekers geïnformeerd. Ook is de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) geïnformeerd, alsook de koepel van drogisten (CBD), de koepel van supermarkten (CBL), de Harteraad en de Hartstichting.