Positief advies voor aangepast coronavaccin Moderna tegen omikronvariant XBB.1.5
Het aangepaste coronavaccin Spikevax (Moderna) heeft een positief advies gekregen van het Europees Medicijnagentschap EMA. Het vaccin is aangepast voor de omikronvariant XBB.1.5 van het coronavirus. Deze variant komt nu veel voor en lijkt erg op de andere varianten die rondgaan. Daarom is de verwachting dat het vaccin helpt om een optimale bescherming tegen COVID-19 te houden.
Spikevax XBB.1.5 is bedoeld voor volwassenen en kinderen vanaf 6 maanden. Iedereen vanaf 5 jaar en ouder die een prik nodig heeft, kan één dosis krijgen. Het maakt hierbij niet uit of ze eerder een coronaprik of de ziekte COVID-19 hebben gehad. Dat is in lijn met de eerdere aanbeveling van het EMA en het European Centre for Disease Prevention & Control (ECDC). Kinderen vanaf 6 maanden tot en met 4 jaar kunnen 1 of 2 dosissen krijgen. Dat ligt aan of ze COVID-19 hebben gehad of de basisprikken hebben gekregen.
Beschikbare gegevens
Het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP van EMA heeft voor dit advies de beschikbare gegevens over het Spikevax vaccin en de eerdere aangepaste versies bestudeerd. Inclusief gegevens over de veiligheid, werkzaamheid en effectiviteit. Ook heeft het comité naar nieuwe laboratoriumgegevens gekeken. Die laten een sterke afweerreactie zien van het aangepaste vaccin tegen de omikron subvariant XBB.1.5 en vergelijkbare varianten van het coronavirus. Daarnaast zijn er gegevens beoordeeld van volwassenen die het vaccin als een booster hebben gekregen.
Sinds de allereerste goedkeuring van Spikevax is er heel veel informatie verzameld over de veiligheid van het vaccin. Bekende bijwerkingen van het aangepaste vaccin zijn: pijn op de prikplek, vermoeidheid, koude rillingen, koorts, gezwollen of gevoelige lymfeklieren onder de arm, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, misselijkheid en braken. De meeste bijwerkingen zijn mild en verdwijnen na een paar dagen. In zeldzame gevallen kunnen ernstigere bijwerkingen voorkomen.
Het EMA stuurt dit advies van het beoordelingscomité naar de Europese Commissie. Die neemt daarover vervolgens een besluit. Medicijnautoriteit CBG is vertegenwoordigd in dit comité. Of en hoe het vaccin ingezet wordt, wordt op nationaal niveau bepaald. In Nederland is het ministerie van Volksgezondheid (VWS) verantwoordelijk voor de COVID-vaccinatiestrategie.