Column 'Over medicijnen': Vaccininformatie voor iedereen
Ik krijg de vraag wel eens: kan die bijsluiter niet wat korter, overzichtelijker en duidelijker? Ik snap dat wel: de officiële bijsluiter met zijn kleine lettertjes en enorme hoeveelheid informatie is voor veel mensen best ingewikkeld.
Als Nederlandse medicijnautoriteit is de goedkeuring van bijsluiters een van onze wettelijke taken. We kijken bijvoorbeeld of alles erin staat wat erin moet staan. Dat is voor heel Europa gelijk, alle bijsluiters hebben dezelfde opbouw en inhoud in iedere taal. Sinds enige tijd leggen we nieuwe bijsluiters of bijsluiters die aangepast moeten worden langs een ‘meetlat’: onze patiëntvriendelijke termenlijst. Voor steeds meer ingewikkelde medische termen hebben we begrijpelijkere woorden bedacht en getest of mensen deze echt begrijpen. Daarmee proberen we het aantal moeilijke woorden wat te verminderen. Een begrip als ‘pruritus’, daar maken we ‘jeuk’ van. En ‘dysfagie’ omschrijven we gewoon als ‘problemen met slikken’. Wel zo begrijpelijk.
Maar toch: het blijft veel informatie in die bijsluiter. En sommige mensen hebben nu eenmaal andere behoeftes. Daarom kijken we naar meerdere vormen van medicijninformatie. Zo is er ook al een tijdje de Kijksluiter: een animatie in eenvoudige taal met uitleg over medicijnen.
Iets waar heel veel Nederlanders nu of in de komende maanden mee te maken krijgen, zijn de vaccins tegen het coronavirus. Over deze vaccins is enorm veel informatie beschikbaar, maar ook daar is de uitdaging: wat is betrouwbaar? En wat is begrijpelijk? Ook omdat er bij de coronavaccins en veel andere vaccins nooit een bijsluiter wordt uitgereikt. U krijgt immers geen doosje mee naar huis waar de papieren versie in zit.
Om die redenen hebben we Vaccin in het Kort ontwikkeld. Een overzicht op één A4’tje, in begrijpelijke taal, met informatie over het vaccin dat u mogelijk krijgt. Duidelijke pictogrammen ondersteunen de belangrijkste zaken uit de officiële bijsluiter, zoals wat het gunstige effect is, hoe het werkt en wat de bijwerkingen zijn. Een samenvatting dus, op een begrijpelijke manier gepresenteerd, van de officiële bijsluiter. Aangevuld, indien nodig, met advies van het RIVM of de Gezondheidsraad. Voor de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna én AstraZeneca is Vaccin in het Kort beschikbaar. Ook alle nog komende coronavaccins krijgen er eentje, én we werken ook aan versies voor de prikken in het Rijksvaccinatieprogramma.
Vaccin in het Kort wordt meegestuurd met de uitnodiging voor de prik, hij wordt meegegeven op de priklocatie én hij staat online op veel websites. De onze, maar ook die van het RIVM en de Rijksoverheid bijvoorbeeld. Zo hopen we voor iedereen de informatie over het vaccin beschikbaar te maken. Wie meer wil weten, bijvoorbeeld over de precieze ingrediënten of meer details over de bijwerkingen, kan altijd de volledige bijsluiter vinden op onze Geneesmiddeleninformatiebank.
Ik hoor positieve reacties om me heen over deze vorm van vaccininformatie. Heeft u Vaccin in het Kort ook al ontvangen, of online bekeken? Ik ben benieuwd naar uw ervaring.
Over de column
Voorzitter prof. dr. Ton de Boer schrijft elke maand een column ‘Over medicijnen’, over gezondheid en welzijn. De column verschijnt in de Fit-bijlage van de Holland Media Combinatie (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant). De column verschijnt ook op Gezondheid&Co, het gezondheidsplatform voor Noord-Nederland, van de Noordelijke Dagblad Combinatie (de NDC Mediagroep). De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als Nederlandse medicijnautoriteit.