Eerste meldingen van mogelijke bijwerkingen door coronavaccin
Bijwerkingencentrum Lareb ontving en bekeek, sinds de start van de vaccinatie tot en met 24 januari 2021, 996 meldingen van ruim 4430 vermoedelijke bijwerkingen van het coronavaccin van BioNTech/Pfizer. Dat blijkt uit het eerste wekelijkse rapport dat het Lareb vandaag presenteerde. Op basis van de meldingen zijn er tot nu toe geen nieuwe onverwachte bijwerkingen gevonden. Een melding betekent niet automatisch dat het veroorzaakt wordt door het vaccin.
Bekende bijwerkingen
Sinds de start van de vaccinaties zijn er ruim 100.000 mensen geprikt met het Comirnaty-vaccin. Het gaat hierbij vooral om zorgverleners uit ziekenhuizen en verpleeghuizen. Een groot deel van de meldingen, had betrekking op bekende bijwerkingen, zoals pijn, warmte en roodheid op de prikplek, spierpijn, hoofdpijn en niet lekker voelen. Ook misselijkheid en koorts werden veel gemeld. Deze bekende bijwerkingen zijn vaak mild en gaan na een aantal dagen weer over.
CBG-voorzitter prof. dr. Ton de Boer:
Het aantal meldingen van mogelijke bijwerkingen van coronavaccins is niet ongewoon voor 100.000 mensen die al gevaccineerd zijn. Ook kwamen de meeste gemelde bijwerkingen al naar voren tijdens de klinische studies en staan ze in de bijsluiter. Uiteraard blijven we de veiligheid van de vaccins goed monitoren. Deze meldingen helpen daarbij.
Allergische reactie
In zes gevallen werden klachten gemeld die passen bij een heftige allergische reactie. Bij drie gevallen ging het om een vastgestelde ernstige allergische reactie. Bij de andere drie meldingen werden symptomen vastgesteld die passen bij een allergische reactie. Denk aan uitgebreide huiduitslagen en zwelling rond de ogen of keel. Alle patiënten zijn direct met de juiste medische zorg behandeld.
Een allergische reactie is een bekende bijwerking en niet ongebruikelijk bij vaccins, maar komt zelden voor. Met de juiste medische behandeling binnen handbereik en onder de juiste supervisie kan de reactie goed behandeld worden. In de productinformatie van het vaccin staat daarom ook het advies mensen na de prik 15 minuten in de gaten te houden zodat zo nodig de allergische reactie direct kan worden behandeld.
Wat gebeurt er met een melding?
Bijwerkingencentrum Lareb verzamelt en registreert in opdracht van medicijnautoriteit CBG meldingen van bijwerkingen. Het gaat hierbij om meldingen van zorgverleners en patiënten die Lareb direct binnenkrijgt, maar ook om meldingen van handelsvergunningshouders. Al deze meldingen worden, samen met de meldingen uit andere landen wereldwijd, verzameld in de bijwerkingendatabank van het Europees medicijnagentschap EMA. Het EMA beoordeelt de meldingen in de databank. Het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA, waar het CBG namens Nederland aan deelneemt, beoordeelt eventuele signalen én het maandelijkse veiligheidsrapport van de fabrikant. Indien nodig, onderneemt het EMA actie. Bijvoorbeeld door de productinformatie aan te passen.