Column 'Over medicijnen': Hooikoorts of corona?
Sinds afgelopen maandag zijn de maatregelen rond de coronacrisis weer een stapje verder versoepeld. Uiteraard alles op anderhalve meter afstand, maar terrassen kunnen weer open, middelbare scholieren mogen weer naar school en de basisscholen gaan zelfs weer volledig open vanaf komende maandag. Verder blijft het advies: ‘bij gezondheidsklachten blijf je thuis’. Maar hoe moet dat nu met uw jaarlijkse niesbuien, nu het gras en de bomen weer volop bloeien?
Miljoenen Nederlanders hebben elke lente of zomer last van ‘allergische rinitis’: een ontsteking van de neusslijmvliezen door een allergische reactie op stuifmeel van grassen, bomen of bepaalde kruiden. Hooikoorts dus. Vervelende klachten, die zeker in deze bijzondere tijd verward kunnen worden met coronagerelateerde klachten. Met een opkomende niesbui in de rij van de kassa staan, dat is nooit prettig. Maar nu wordt u er misschien nog extra op aangekeken.
Hooikoorts is geen infectie maar een allergie. Het geeft irritatie van uw neusslijmvlies, gepaard met niezen en een loopneus. Ook zijn er vaak klachten van de ogen en soms hoesten en kriebels in de keel. De klachten zijn elk jaar hetzelfde in ongeveer dezelfde periode. En ondanks de naam komt er geen koorts bij kijken. Ook is het niet besmettelijk, zoals corona.
Basisscholen liepen al tegen het dilemma aan toen ze weer gedeeltelijk opengingen; moet een kind thuisblijven als het niest en snottert omdat het hooikoorts heeft? Het advies in deze coronatijd luidt: blijf thuis bij verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging. Dus bij twijfel behoren deze kinderen thuis te blijven. Maar thuiszitten bij hooikoorts is niet per se nodig. De klachten die erbij horen zijn namelijk heel goed te bestrijden. Veel mensen met hooikoorts kunnen klachtenvrij door het leven. Ze gebruiken hiervoor zelfzorggeneesmiddelen van de supermarkt of drogist. De meeste van die medicijnen bevatten antihistamines. Sommige mensen gebruiken homeopathische of kruidenproducten, maar de werkzaamheid van deze middelen is niet wetenschappelijk aangetoond. Op recept kan een huisarts antihistaminetabletten of neusspray met corticosteroïden voorschrijven. Beide soorten hooikoortsgeneesmiddelen remmen de overgevoeligheidsreactie die optreedt door het stuifmeel. Ze helpen niezen en snotteren te beperken.
Heeft u hooikoorts en werken uw zelfzorgmiddelen niet voldoende? Bel dan uw huisarts. Om van die niesbuien af te komen, maar ook om uit te sluiten dat er niet wat anders aan de hand is. En u weer met een gerust hart naar buiten kunt of naar de supermarkt. Klachtenvrij.