Column 'Over medicijnen': Uiterlijk medicijn zegt niet alles
Onlangs deed ik een oproep: waarover wilt u meer weten van het CBG? Diverse lezers namen de moeite om hun vragen of zorgen met me te delen. Dank daarvoor!
Eén bijzondere mail kwam van een gepensioneerd apothekersassistente. Bij de seniorenvereniging waar ze actief is, krijgt ze wel eens vragen over geneesmiddelen. Het valt haar op dat ouderen formaat en sterkte van medicijnen nogal eens verkeerd beoordelen. “Zo’n grote paracetamol werkt vast heel goed.” En, bijvoorbeeld bij een bloedverdunner: “ Zo’n klein pilletje? Ach, dat kan nooit veel doen…”
Uiterlijk speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Toch moeten we opletten dat we niet alléén daarop afgaan. Zeker niet met medicijnen. Elk geneesmiddel heeft zijn eigen, specifieke werking. Die is niet te zien aan de buitenkant. Hoeveel een geneesmiddel ‘doet’, leest u in de bijsluiter!
Grootte zegt niks over de werkzaamheid. Het formaat heeft onder meer te maken met de hoeveelheid werkzame stof. Bij de ene stof is een kleine hoeveelheid meer werkzaam dan bij de andere. Sterker nog: twee pillen die uiterlijk op elkaar lijken, kunnen iets heel anders doen. Over uiterlijke verschillen kreeg ik ook een vraag.
Medicijnen moeten herkenbaar zijn, daar letten wij op. En hetzelfde medicijn van dezelfde fabrikant moet er ook altijd hetzelfde uitzien. Bedrijven moeten precies omschrijven hoe: vorm, grootte, kleur én verpakking. Uiteraard staan de naam en de sterkte duidelijk op het doosje. En de werking, de bijwerkingen én de beschrijving van het uiterlijk staan in de bijsluiter, volgens strikte regels.
Soms grijpen we in. Zo zagen we onlangs dat enkele productnamen van sterke pijnstillers erg op elkaar leken. Ook was het soms onduidelijk of het om kort- of langwerkende pijnstilling ging. Het risico is dat een patiënt dan het verkeerde medicijn gebruikt. In dit geval kon dat leiden tot een te kort durende werking óf juist een (lichte) overdosis. Beide willen we natuurlijk niet. Daarom hebben we de bedrijven verzocht de namen te veranderen en ze duidelijk zichtbaar op de verpakking te plaatsen.
Kunnen we met onze regels voorkomen dat medicijnen er ongeveer hetzelfde uitzien? Helaas niet. Met ongeveer 20.000 verschillende geneesmiddelen is het onmogelijk élk pilletje een andere grootte of vorm te geven. Bewaar daarom altijd de originele verpakking én de bijsluiter. Ook om verwarring te voorkomen. En kijk verder dan het uiterlijk, want dat zegt niet alles!
Over de Column
Voorzitter prof. dr. Ton de Boer schrijft iedere eerste woensdag van de maand een column ‘Over medicijnen’ in de Fit-bijlage van de regionale dagbladen van de Holland Media Combinatie (Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander en IJmuider Courant). Deze Fit-bijlage gaat over gezondheid en welzijn. De columns staan in het teken van de actualiteit en onze rol en ons werk als College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.